East End Whole Clove
100g
Goździki potrafią łatwo nadać
wyraźnie wiodący smak różnym daniom, szczególnie tym mielonym, zatem
trzeba uważać i stosować niewielkie ilości. Całe goździki
nadają smak pieczeni wieprzowej gdy przed włożeniem do piekarnika są
wbite do mięsa, jak gwóźdź. W taki sam sposób można nabić je na cebulę, w
celu nadania nieuchwytnego charakteru bulionów i zup. Goździki są często używane w celu wzmocnienia smaku dziczyzny, zwłaszcza dzika i zająca.
Są stosowane jako składnik wielu mieszanek przyprawowych, między innymi Ras el Hanout (przyprawa marokańska), curry, przypraw korzennych i przypraw do marynat. Goździki są również składnikiem znanego sosu Worcester
(angielski sos produkowany przez firmę „Lea & Perrins”). Cieszą się
dużą popularnością zarówno w Afryce Północnej, jak i na Bliskim
Wschodzie, gdzie są powszechnie używane do potraw mięsnych, a także
potraw z ryżu.
żródło: http://www.przyprawowy.pl