East End Garam Masala
100g
Garam masala jest suchą mieszanką
przypraw, używaną w Indiach oraz w różnych rejonach Azji. W Indiach,
„masala” odnosi się do każdego rodzaju przypraw, a „garam” oznacza
ciepło – zatem cała nazwa nie oznacza nic innego jak "gorące przyprawy."
Mieszanka ta nie jest aż tak pikantna jak mieszanki chili, zazwyczaj
jest jednak aromatyczna i ostra. Zwykle podkreśla smak potraw oraz jest
uważana za składnik, dający uczucie szczęścia i dobrego samopoczucia.
W przeciwieństwie do innych mieszanek przypraw i curry, garam masala
jest zwykle dodawana pod koniec gotowania, dzięki czemu jej wyraźny i
ostry smak wnika w całą potrawę. Czasami dodawana jest także do
smażonych ciast i farszów w celu nadania potrawie dodatkowej ostrej
nutki smakowej. W obu przypadkach stosuje się ją w małych ilościach,
ponieważ aromat może stać się przytłaczający jeśli jest jej za dużo.
źródło: http://www.przyprawowy.pl